Novosti

Osvrt na članke istarskih digitalnih novina “Istra 24”

 OSVRT NA ČLANKE ISTARSKIH DIGITALNIH NOVINA "ISTRA24" pod naslovom:  “Istra i dalje bez stambene zajednice za osobe s autizmom” te “Roditelji osoba s autizmom: U Centru za rehabilitaciju vlada opći kaos, djelatnici su neprestano na bolovanju. Ako su toliko bolesni, kako mogu brinuti o našoj bolesnoj djeci” u potpisu Martine Pereše

 OSVRT NA ČLANKE ISTARSKIH DIGITALNIH NOVINA “ISTRA24” pod naslovom:  “Istra i dalje bez stambene zajednice za osobe s autizmom” teRoditelji osoba s autizmom: U Centru za rehabilitaciju vlada opći kaos, djelatnici su neprestano na bolovanju. Ako su toliko bolesni, kako mogu brinuti o našoj bolesnoj djeci” u potpisu Martine Pereše

Ovim putem želim izvjestiti sveukupnu javnost vezano uz gore navedene članke koji su objavljeni 24.09.2022. i 14.10.2022. na portalu “Istra24”. Obzirom na to da su u navedenim člancima iznijete neke netočne informacije imam potrebu reagirati među inima i zbog toga što novinarka nije objavila odgovore na pitanja koja mi je postavila.

Naime, početkom siječnja ove godine, nakon četverogodišnjeg mandata gđe. Katice Cvek, preuzela sam dužnost v. d. ravnateljice Centra za rehabilitaciju Pula, te se tada upoznala s projektom “Život uz podršku” koji se financira iz Europskog socijalnog fonda.

U prvom objavljenom članku nije točan navod novnarke Martine Pereše da je EU projekt “Život uz podršku”, vrijedan 11,414 milijuna kuna, namijenjen isključivo za uslugu stanovanja za osobe s autizmom, kako je istaknuto već u samom podnaslovu članka. Samim projektom predviđena je uspostava izvaninstitucijskih usluga – dnevnog boravka i psihosocijalne podrške te organiziranog stanovanja za 34 korisnika, odraslih osoba s intelektualnim teškoćama.

Također nije točan navod objavljen u drugom članku koji glasi: “Europski projekt vrijedan 11 milijuna i 414 tisuća kuna nije zaživio”. EU projekt “Život uz podršku”, uspješno se provodi. Sredstvima projekta Centar za rehabilitaciju Pula je unajmio 5 stanova na području Pule i Vodnjana te u njima živi 20 korisnika koji  koriste uslugu organiziranog stanovanja u zajednici. Osamnaest korisnika koristi navedenu uslugu počevši od početka srpnja 2021. godine do današnjeg dana, a od lipnja ove godine još dva korisnika se uključilo u organizirano stanovanje. Trenutno za korisnike skrbi  24 radnika. Sve navedeno se financira iz projekta.

Sastanak Udruge za autizam Istra protekao je u pozitivnom i konstruktivnom ozračju. Svi prisutni su izrazili zadovoljstvo održanim sastankom, razmjenom informacija i željom za budućom kvalitetnijom komunikacijom i suradnjom, što potvrđuje Zapisnik s održanog sastanka 14.10.2022. koji je upućen Centru od strane predsjednice Udruge  za autizam Istra, gđe. Dubravke Kovačević.

 Stoga smatramo neumjesnim naslov drugog članka i navode od strane novinarke Martine Pereše. Navedeni naslov ne odražava i ne prikazuje pravu sliku te dijalog koji se vodio među prisutnima na sastanku. Dapače informacije iznesene u članku izvedene su iz konteksta te na kraju služe samo kako bi podijelile javnost oko ove teme a ne da bi pružile sveobuhvatnu sliku te dogovor koji je na kraju sastanka i postignut.

Na kraju je važno istaknuti kako osobe s autizmom trebaju visoku razinu individualne  podrške stručnih, posebno educiranih radnika, kojih nažalost nema puno na tržištu rada. S postojećim brojem radnika nastojat ćemo osigurati sve potrebne uvjete za pružanje usluge cjelodnevnog boravka za odrasle osobe s autizmom.

Važno je istaknuti da se do kraja projekta očekuje ispunjenje svih obveznih pokazatelja, kao i nastavak uspostavljanja izvaninstitucijskih usluga za korisnike i nakon završetka trajanja projekta. Naš rad i sve navedene uvjete pozorno prati i redovito kontrolira Ministarstvo mirovinskog sustava, rada, obitelji i socijalne politike.

                                                V.d. ravnateljice

                                    Melanie Andrić Vurušić, prof.

Originalnu izjavu (pdf) možete pogledati ovdje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
 OSVRT NA ČLANKE ISTARSKIH DIGITALNIH NOVINA "ISTRA24" pod naslovom:  “Istra i dalje bez stambene zajednice za osobe s autizmom” te “Roditelji osoba s autizmom: U Centru za rehabilitaciju vlada opći kaos, djelatnici su neprestano na bolovanju. Ako su toliko bolesni, kako mogu brinuti o našoj bolesnoj djeci” u potpisu Martine Pereše